Woman black small
#topdružba majice #topdružba majice
POLETNI SEMAFORUM IZLET: TOLMINSKA KORITA
Avtor:
Semaforum Blog
Objavljeno 06. avgust 2018

Poletje obožujemo. Čas, ko se najmanj ukvarjamo s tem, kaj obleči, ker je dovolj prva kratka majica, ki jo zagledamo, hlače, ki jih lahko kasneje uporabimo kot kopalke in japanke od prejšnje sezone. Ali dveh, če so zdržale. Poletje pa obožujemo tudi zato, ker je takrat edino stresno vprašanje le, kje bomo dobili dovolj hladne pijače in kje bi se čimbolj ohladili. V današnjem blogu ti predlagamo popoln poletni izlet, kjer si boste ob prijetnem hlajenju natočili še čisto in hladno izvirsko vodo. Pojdimo v Tolminska korita!:)

IZVIR TERMALNE VODE

Že takoj nam vso pozornost vzame barva vode, ki jo tej strani Slovenije pripisujemo brez pomislekov - tu blizu je doma smaragdna Soča, v kateri dolini prav tako najdemo čudovita korita, Vsi, ki si želite ohladitve od vročih dni, boste tu prišli na svoj račun – voda ima okoli pet stopinj, a se za najbolj pogumne le najde mesto za kopanje. Za presenečenje pa nas na poti čaka izvir termalne vode, kjer je njena temperatura okoli 15 stopinj. Če bi bila do izvira pot dovoljena in omogočena, smo prepričani, da bi bilo to tako priljubljeno mesto za kopanje:)

Img 20180804 170606
HUDIČEV MOST

Žuborenje vode in zvok čevljev po pesku vsake toliko zmoti nenavaden hrup. Ko se ozremo nad seboj, pa nam hitro postane jasno, od kod hrup prihaja. Dali so mu ime »Hudičev most« in od dna korit izgleda kot most v džungli. Čez njega se presenetljivo vsake toliko zapelje kakšen avtomobil, ki preglasi zvok korit. Kakšne posebne legende njegovo ime ne nosi, le na začetku prejšnjega stoletja, ko je bil most zgrajen, so ljudje krajem na takšnih osamljenih lokacijah, radi podali »hudičevo« ime. Najboljše presenečenje je, ko izveš, da je Hudičev most del poti, razgled z njega pa je fantastičen!

Img 20180804 174547
SOTOČJE IN MEDVEDOVA GLAVA

Tolminska korita sta izdolbli reki Zadlaščica in Tolminka, ki sta prav na tem mestu ustvarili sotočje. A pozor, to je prav posebno sotočje – edino tako v Sloveniji na območju korit. Urejena pot vodi do treh razglednih točk, kjer je preliv reke v reko še posebej lepo viden, eno od mest je tudi z mostu. Čeprav se med hojo precej maje, brez skrbi, varuje ga kar nekaj močnih zajl. Ena od glavnih atrakcij Tolminskih korit pa je poleg sotočja in Zadlaške jame tudi »Medvedova glava«. Tako kot Hudičev most, za imenom ne skriva kakšne posebne zgodbe - vsaj ne da bi vedeli. Nihče ne ve, kdaj točno je padla med skali, vsi vedo le, da je od nekdaj spominjala na medvedjo glavo. Z razgledne točke je lepo viden tudi manjši slap na Zadlaščici, zaradi bučanja vode in zelenila okoli pa to mesto deluje zelo pomirjujoče.

Img 20180804 172000
TOLMINSKA KORITA

Za obisk Tolminskih korit priporočamo vsaj malo boljšo obutev, saj je navkljub kratkim razdaljam med točkami, potrebno prehoditi kar nekaj stopnic in preskočiti kakšno skalo do obale. Pot je lepa in urejena, a bo še bolj varno tekla z dobro obutvijo. V vročem dnevu bo poletna obleka več kot dovolj, navkljub svežini ob koritih - ko se povzpnemo, svežina hitro izgine. Iz smeri Tolmina se pripeljemo direktno do korit, kjer na urejenem parkirišču pustimo avto. Karta za odrasle stane 6e, čisto zraven pa na lačne čaka tudi restavracija z veliko domačimi dobrotami. Pa pojdimo na Semaforum izlet!:)

Img 20180804 171156
S klikom na gumb spodaj se bo ustvarila objava za iskanje družbe za opisano aktivnost.
Osebe, ki iščejo družbo
Alci
Ž , 30 let
Nazaj na blog
Preberi še
Pekel1
Kam pobegniti pred Korono?
Smartinsko jezero 0
Najlepši slovenski izleti to pomlad
Steep karst cliffs of el nido in palawan adapt 1900 1
To so TOP 4 potovanja, za katera se ta hip išče družba
240214740
Najlepši izleti za valentinovo po Sloveniji
Secovljske soline solinar
Najbolj zanimivi muzeji v Sloveniji
+