Woman black
#topdružba majice #topdružba majice
ROBLEKOV DOM NA BEGUNJŠČICI (1657m)
Avtor:
Semaforum Blog
Objavljeno 29. avgust 2018

Vleče me v gore - to je ena tistih, ki ste jo gotovo že od koga slišali ali pa jo celo sami rekli in še kako začutili. V gore pa nas ne vleče le zaradi nepozabnih razgledov, čudovite narave in adrenalina ob vzpenjanju, včasih je dovolj velik razlog tudi obisk katerega od planinskih domov, v katerih nas po pestrem vzponu oskrbniki in oskrbnice, znajo še kako dobro razvajati. Včasih so to njihove domače specialitete, včasih pa je dovolj že pogled na lično kočo in tisti občutek, ko se usedemo na klopco pred njo. Eden najlepših se skriva pod Begunjščico, nudi pa čudovit razgled na Stol – to je Roblekov dom.

Cb88530b5059789f056314838bac01ac
S klikom na gumb spodaj se bo ustvarila objava za iskanje družbe za opisano aktivnost.
Osebe, ki iščejo družbo
Jožica
Ž , 58 let
COJZOVA KOČA NA KOKRŠKEM SEDLU (1793m)

Uau, to pa je filmski prizor! Sprva spominja na kakšno avstrijsko serijo o zdravnikih v gorah in čisto možno bi bilo, da bi katero tu tudi posneli. Kokrško sedlo je namreč čudovit prehod med dolinama Kokre in Kamniške Bistrice, čuvata pa ga Kalška gora in Grintovec. Pot nam bo vzela dobri dve uri, izlet pa lahko brez problema podaljšamo prav na Grintovec.

Zoisova koca
S klikom na gumb spodaj se bo ustvarila objava za iskanje družbe za opisano aktivnost.
KREKOVA KOČA NA RATITOVCU (1642m)

Mmm, že kdo voha flancate? Prav po tej domači specialiteti je najbolj znana Krekova koča na Ratitovcu in zaradi njih jo marsikdo z veseljem obišče. Poleg gurmanskih užitkov pa se lahko razvajamo tudi z lepim pogledom na Cerkljansko in Škofjeloško hribovje, za še več lepih razgledov po poti pa predlagamo pot čez Poden.

2012 07 26 pzs krekova ko a na ratitovcu foto ale glavnik 13
S klikom na gumb spodaj se bo ustvarila objava za iskanje družbe za opisano aktivnost.
PLANINSKI DOM NA GOSPODIČNI (822m)

Starodavna bajka pravi, da je na Gorjancih nekoč živela grajska gospa. Bila je dober človek, a z zdravjem žal ni imela sreče. Močno si je tudi želela otroka, ki pa ga zaradi stanja ni mogla imeti. Nekoč pa je mimo gradu prišel berač, ki ga je gospa nesebično sprejela pod streho. V zahvalo ji je dal zdravilno korenino, ki naj bi jo pozdravila. Grajska gospa jo je pojedla in se prepričana, da so Gorjanci zdravilni, odpravila v gozd. Po več postankih je končno naletela na studenec, ki se je, ko je zajela vodo, zasvetil, zato je pričela iz njega piti in z vsakim požirkom je bila mlajša, izginila pa je tudi bolezen. To je bajka, ki še danes, zahvaljujoč pisatelju Janezu Trdini, kroži o zdravilnem studencu na Gospodični. Teče le malo naprej od ličnega planinskega doma, ki je že zaradi same legende vreden obiska.

101549333
S klikom na gumb spodaj se bo ustvarila objava za iskanje družbe za opisano aktivnost.
DOM NA KOFCAH (1488m)

Ena najlepših planot pri nas so sigurno Kofce. Zelenilo in čist pogled daleč naokoli pa sta le dva izmed razlogov, zakaj je planota tako priljubljena. Uživamo tudi v posebnem razgledu na Begunjščico, Grintovce in Julijce, zanimivo pa je, da Kofce marsikdo obišče že samo zaradi doma, ki stoji tam. Njihova daleč najbolj znana specialiteta so namreč štruklji, o katerih sloves se širi daleč naokoli. Priporočamo borovničevega!:)

Planinski dom kofce
S klikom na gumb spodaj se bo ustvarila objava za iskanje družbe za opisano aktivnost.
Nazaj na blog
Preberi še
Depositphotos 89596810 xl 2015m 850x400
Najlepši božični izlet v Hallstatt in okoli Wolfgangsee
Portoroz 1077
Prižigi lučk po slovenskih mestih, ki jih ne smete zamuditi
Image
Top božični izlet: Zagreb in kulinarično Zagorje
Cskp pri gimo lu i
Sobotni prižigi lučk
Screenshot 2019 11 26 at 19 44 29
Najlepši božični izlet v Trst
+