Woman black
#topdružba majice #topdružba majice
VODNA ZAPORNICA
Avtor:
Semaforum Blog
Objavljeno 15. september 2018

Vsak ima svojo stvar, ki mu je v Ljubljani najbolj všeč. Sprehod po starem mestu, pogled z gradu ali pa kava ob Ljubljanici. Ker pa turistično najbolj znane točke dobro poznamo vsi, vam danes predstavljamo tiste malo manj znane. Čisto na koncu centra mesta, na Poljanah, nad Ljubljanico stoji eden najlepših spomenikov, ki služi kot vodna zapornica. Navkljub svoji arhitekturni posebnosti se zdi, da ji turisti in meščani posvečajo malo pozornosti, kar pa bi se lahko spremenilo, če bi več ljudi vedelo, da je načrt zanjo izdelal Jože Plečnik. Zgrajena je bila med drugo svetovno vojno, danes pa ob obrežju reke ponuja lepo sprehajalno pot.

Img 20180915 085103
CERKEV SVETEGA JOŽEFA

Vsi poznamo podobo Ljubljanskih cerkva, kot sta Frančiškanska na Prešernovem trgu in Stolnica ob tržnici, bistveno manj pozornosti pa prejme cerkev Svetega Jožefa. Stoji na Poljanah, lahko se pohvali z največjo kupolo v prestolnici, le malokdo pa pozna njeno zanimivo zgodovino. V obdobju med nacionalizacijo je namreč služila kot prvi slovenski filmski studio, vse do leta 1991.

Img 20180915 085204
GRAJSKI VINOGRAD

Ljubljana je svoj grajski vinograd imela od nekdaj, a ga je skozi stoletja čas izbrisal. Ker pa iz Slovenije prihaja kar nekaj odličnih vin, bi prestolnica brez vinograda kar čudno izgledala. Če se na Ljubljanski grad odpravite peš in si pot zastavite skozi gozd, grajskega vinograda ne morete zgrešiti. Pogled nanj je pomirjujoč in prav poseben, aprila letos pa je vinograd praznoval že dve leti, odkar raste v novi podobi.

1200px img 1070f1
KRIŽEVNIŠKA ULICA

Med mogočnimi Križankami in živahnim Bregom se vije zelo lična, Križevniška ulica. Na sprehodu po njej naletimo na Mini teater in romantično restavracijo, za dober ambient pa poskrbi še ogromno rastlinja na poti. Križevniška ulica je posebna tudi zaradi svoje zgodovine, saj je v hišah ob njej živelo in ustvarjalo kar nekaj slovenskih literatov, med drugim tudi Srečko Kosovel.

Img 20180915 085309 1
SPREHOD PO SKRITIH KOTIČKIH LJUBLJANE

Sprehod po manj znanih mestih prestolnice nam le to predstavi v drugačni luči, na poti pa morda odkrijemo še kakšno skrito posebnost. Med vsemi kotički vodi urejena pot, ki si jo lahko sestavimo tako, da vidimo vse skupaj. Sprehod začnemo pri vodni zapornici in po Poljanski cesti pot nadaljujemo do cerkve Sv. Jožefa. Od tam se po cesti povzpnemo na grad, nazaj grede pa se odpravimo skozi gozd, tako da bomo vmes naleteli še na grajski vinograd. Po poti navzdol pridemo do Karlovške ceste, ki vodi do prelepe Križevniške ulice. Preverite vse točke in se skupaj s top Semaforum družbo odpravite na sprehod mimo njih!

Ljubljana
S klikom na gumb spodaj se bo ustvarila objava za iskanje družbe za opisano aktivnost.
Osebe, ki iščejo družbo
Živa
Ž , 51 let
Nazaj na blog
Preberi še
Place turracher hohe 14554
Top decembrske aktivnosti, ki se jih moraš udeležiti
Depositphotos 89596810 xl 2015m 850x400
Najlepši božični izlet v Hallstatt in okoli Wolfgangsee
Portoroz 1077
Prižigi lučk po slovenskih mestih, ki jih ne smete zamuditi
Image
Top božični izlet: Zagreb in kulinarično Zagorje
Cskp pri gimo lu i
Sobotni prižigi lučk
+