Podpri Semaforum! Podpri Semaforum!
TOP SEMAFORUM IZLET: ŠTANJEL
Avtor:
Semaforum Blog
Objavljeno 12. oktober 2018

»Naj za trenutek odloži delo…«, se ponavadi začne rojstnodnevna čestitka na lokalnih radijih. Lep namen domačih, da se spomnijo svojega človeka in ga tako posebej razveselijo. In če vzamemo pozornost tega momenta, ko mora slavljenec prenehati početi, karkoli počne, in prisluhniti radijski postaji, na tak način nam nekateri od slovenskih krajev vzamejo dah in dobijo vso našo pozornost. Štanjel je malo kraško mesto, ki pa za svojim obzidjem skriva toliko več. Kraj, ki je vreden, da za trenutek odložite delo, se prepustite njegovim slikam, ki govorijo zase in ga ob naslednji priložnosti obiščete. Zakaj pa ne v družbi Semaforuma!:)

FERRARIJEV VRT

Štanjel leži na Krasu in je od okoliških naselij eno najstarejših. Od nekdaj so tam živeli ljudje, njihove zgodbe pa so še danes vpete med obzidje in ulice malega mesta. Ena od najbolj prepoznavnih mestnih scen je gotovo Ferrarijev vrt. Zgrajen pod istoimensko vilo, ki je nekoč pripadala italijanskemu zdravniku, Enricu Ferrariju. Je delo Maksa Fabianija, ki je svoj pečat pustil tudi v Ljubljani. Ima vse, kar danes občudujemo ljudje in kar so cenili tudi takrat. Beneški most, jezerce, spomenike in mali otoček, vse to se nam vtisne v spomin in da razlog, da ga obiščemo v vseh letnih časih.

GRAD

Slovenija je hudo bogata z gradovi. Na vseh koncih najdemo kakšnega, pa četudi so to le skrivnostne ruševine – in en prav poseben grad nas čaka tudi v Štanjelu. Skozi svojo pestro zgodovino je prostor nudil bolnišnici za oficirje, občini, šoli in vrtcu, knjižnici in celo kino dvorani. Danes je priljubljen med mladoporočenci, pa tudi samo med naključnimi občudovalci.

CERKEV SVETEGA DANIJELA IN KRAŠKA HIŠA

Sprehod po Štanjelu je sprehod po zgodovini. V njem ne najdemo prav nobene moderne gradnje, vse je tako, kot bi se v njem ustavil čas. Vsaka hiša je nekaj posebnega in na poti lahko najdemo male prodajalne sivke, medu in še česa. Hoja po mestu nas bo pripeljala tudi mimo cerkvice Svetega Danijela, po katerem je kraj dobil ime in kraške hiše, ki je v sebi ohranila vso avtentičnost minulega časa.

GREMO SKUPAJ V ŠTANJEL

Kras nam ponuja mnogo lepot in Štanjel je le eden izmed biserov na poti. Vreden obiska v toplem jesenskem popoldnevu, kjer lahko uživamo v dobri kulinarični ponudbi in seveda bogati zgodovini. Okolica ponuja veliko predlogov za podaljšanje izleta, eden izmed njih je gotovo skok do morja. Te mika obisk Štanjela? Super, spoznaj družbo na Semaforumu in se na top izlet odpravite skupaj!

S klikom na gumb spodaj se bo ustvarila objava za iskanje družbe za opisano aktivnost.
Osebe, ki iščejo družbo
Ines
Ž , 57 let
Nazaj na blog
Preberi še
Najbolj zanimivi gradovi v Sloveniji
Spet se dogaja
Kolesarske ture s Semaforumci
Najbolj slastni štruklji nad 1000m
Tisočaki, ki jih boš osvojil z lahkoto
+