Woman black
#topdružba majice #topdružba majice
VSE POTI NA ŠMARNO GORO: VIKRČE
Avtor:
Semaforum Blog
Objavljeno 08. november 2018

Pa je končno na vrsto prišla tudi najbolj priljubljena ljubljanska gora – Šmarna gora. Šmarka, kot ji radi rečejo domačini in domačinke, je najbolj obiskan hrib v prestolnici in v srcih ljudi nosi posebno mesto. Glede na obiskanost pa se zdi, da je »pot čez korenine« edina, ki vodi na vrh, a temu še zdaleč ni tako. V današnjem in v seriji prihajajočih blogov, bomo skupaj odkrili čisto vsa možna izhodišča na Šmarko. Začnemo v Vikrčah:)

POT ČEZ PESKE

Današnje izhodišče so Vikrče, mali kraj pri Medvodah. Do tja pridemo z avtomobilom, ki ga pustimo na urejenem in plačljivem parkirišču pri nekdanjem klubu Lipa, lahko pa uporabimo tudi avtobus številka 25. Pot čez Peske se začne v gozdu, skozi katerega se počasi vzpenjamo, nato pa po pesku vse bolj strmo do poti iz Zavrha, kateri se priključimo. Kot pravi prijazno osebje gostilne Ledinek na vrhu, je pot ime dobila po apnenčastem drobirju, ki so pred stotimi leti kopale domačinke in ga na trgu prodajale kot gospodinjski pripomoček za čiščenje zažgane posode.

Img 20181108 110908
S klikom na gumb spodaj se bo ustvarila objava za iskanje družbe za opisano aktivnost.
Osebe, ki iščejo družbo
Silva
Ž , 64 let
MOJCA
Ž , 50 let
Katja
Ž , 30 let
KOVAČEVA STEZA

Naslednja pot je med domačini priljubljena že dolgo časa, ime pa je dobila po gostilni Kovač, ki stoji v Vikrčah in nam služi tudi kot izhodišče. Kovačeva steza se torej začne za gostilno, pelje pa nas dokaj strmo po severnem pobočju Grmade, vse do vozne poti iz Zavrha, kateri se priključimo. V deževnih dneh velja opozorilo, da steza, zaradi spolzkih tal, za vzpon ni najbolj primerna.

Img 20181108 110938
S klikom na gumb spodaj se bo ustvarila objava za iskanje družbe za opisano aktivnost.
WESTROVA POT

Zelo podobno kot Kovačeva, se tudi Westrova pot začne za gostilno Kovač, a nas le ta najprej odpelje na vrh Grmade. Ker celoten čas hodimo po strmem zahodnem grebenu Grmade, pot zahteva višjo stopnjo kondicije. Po sestopa z vrha Grmade se spustimo na Sedlo, tam pa pot do Šmarne gore nadaljujemo po Romarski poti.

Img 20181108 110826
S klikom na gumb spodaj se bo ustvarila objava za iskanje družbe za opisano aktivnost.
PLEZALNA POT

Nazadnje pa nas čaka še najbolj zahtevna pot na Šmarno goro. Plezalna, ali kot ji rečejo nekateri, tudi Pogačnikova pot, nam že v imenu razkrije, kako nas bo namatrala do vrha. Primerna je tako za vse ljubitelje plezanja, predvsem za tiste, ki bi radi pridobili še več izkušenj za zahtevnejše plezalne izlete. V Vikrčah pri Bačnikovi domačiji zavijemo s ceste levo v gozd in pri skalovju začnemo pot.

Img 20181108 111218
S klikom na gumb spodaj se bo ustvarila objava za iskanje družbe za opisano aktivnost.
Nazaj na blog
Preberi še
Depositphotos 89596810 xl 2015m 850x400
Najlepši božični izlet v Hallstatt in okoli Wolfgangsee
Portoroz 1077
Prižigi lučk po slovenskih mestih, ki jih ne smete zamuditi
Image
Top božični izlet: Zagreb in kulinarično Zagorje
Cskp pri gimo lu i
Sobotni prižigi lučk
Screenshot 2019 11 26 at 19 44 29
Najlepši božični izlet v Trst
+