Woman black
#topdružba majice #topdružba majice
TOP SEMAFORUM HRIB: SVETI PETER NAD BEGUNJAMI
Avtor:
Semaforum Blog
Objavljeno 20. februar 2019

Kurenti letos delo dobro opravljajo. Zimo so začeli preganjati pravi čas in resnično jih posluša. Zadnji teden zares uživamo v spomladanskih dneh, prijetnih temperaturah ter veliko sonca. In seveda, tak dan kar kliče po vzponu na dober hrib. Naš današnji top predlog je Sveti Peter nad Begunjami.

O HRIBU

Če se po gorenjski avtocesti odpravimo iz smeri Ljubljane, avtocesto zapustimo na izvozu za Brezje in pot nadaljujemo proti Begunjam. Tam poiščemo pošto, kjer pustimo avto in pohod se lahko začne. Cel čas poti nas naš cilj pozorno spremlja, saj je to pravzaprav njegova glavna naloga. Sveti Peter nad Begunjami se nahaja na čudoviti razgledni vzpetini, s katere uživamo v prav takšnem razgledu. Leži na 838 metrih nadmorske višine, pot do njega pa nam bo vzela manj kot uro.

Sp6
CERKVICA

Prva stvar, s katero nas Sveti Peter nad Begunjami nagradi, je razgled. Od tod uživamo v pogledu na Gorenjsko, vsi hribi so kot na dlani, vidimo pa tudi proti Karavankam in Julijskim Alpam. Glavna značilnost hriba je cerkvica Svetega Petra. Prvič se omenja v 14. stoletju, v njej pa najdemo bogate freske podob iz življenja svetega Petra. Kot zanimivost lahko povemo, da sta bila cerkev in zvonik nekoč ločena, potem pa so prostor med njima enostavno zazidali. Njena podoba hribu daje tisto prepoznavno sliko, v preteklosti pa je pomembno vlogo odigrala predvsem pri obrambi pred Turki. Za cerkvijo najdemo še eno posebnost, zelo zanimivo za vse pohodnike..

Sp3
SANKAŠKA KOČA IN JAMA

Takoj za cerkvico se skriva prava kraška jama. Nahaja se pod Marijino kapelico in obstaja en dober razlog, zakaj so ji ljudje v preteklosti pripisovali zdravilen pomen - iz jame namreč piha sapa. Valvasor v svojem delu "Slava vojvodine Kranjske" celo opisuje, da jama posebno pomaga vsem s težavami s sluhom in glavobolom, le če glavo naslonijo na jamo in jo tako pustijo nekaj časa. Poleg zdravilnih sposobnosti pa ima jama tudi bogato zgodovino, saj so v njej našli rimske kovance. Le 5 minut od cerkvice pa najdemo Sankaško kočo, odkoder v družbi toplega čaja uživamo v tistem najlepšem pogledu na dolino - računajte, da je koča ob ponedeljkih in torkih zaprta.

Sp5
GREMO SKUPAJ NA SVETEGA PETRA NAD BEGUNJAMI

Čas, primeren za dnevne vzpone, je zopet tu. Sploh, če ujamemo dan z lepim vremenom, je najbolje odditi na točko s super razgledom, kar današnji top predlog sigurno je. Sveti Peter nad Begunjami tako vabi na izlet, ponuja pa čisto vse, kar od hriba pričakujete. Najdi Semaforum družbo in se na top hrib odpravite skupaj!

Sp4
S klikom na gumb spodaj se bo ustvarila objava za iskanje družbe za opisano aktivnost.
Osebe, ki iščejo družbo
Mateja
Ž , 46 let
Nazaj na blog
Preberi še
Depositphotos 89596810 xl 2015m 850x400
Najlepši božični izlet v Hallstatt in okoli Wolfgangsee
Portoroz 1077
Prižigi lučk po slovenskih mestih, ki jih ne smete zamuditi
Image
Top božični izlet: Zagreb in kulinarično Zagorje
Cskp pri gimo lu i
Sobotni prižigi lučk
Screenshot 2019 11 26 at 19 44 29
Najlepši božični izlet v Trst
+