Woman black small
#topdružba majice #topdružba majice
TOP NOVOLETNI SEMAFORUM IZLET: TRBOJSKO JEZERO
Avtor:
Semaforum Blog
Objavljeno 06. januar 2020

Drage bralke in dragi bralci, srečno 2020! Veseli smo, da smo skupaj tudi v novem letu in da bomo tudi v 2020 skupaj odkrivali Slovenijo, Evropo in cel svet. Vse, kar se je lepega zgodilo v prejšnjem letu, nam ostaja v spominu, a destinacij in izletov je ostalo še za veliko let pred nami. Je pa januar en tak čas, ko po prazničnih dneh prihajamo nazaj v delovni ritem, zato vas bomo v današnjem blogu povabili na preprost in hiter izlet v naravo - skupaj gremo na Trbojsko jezero.

O JEZERU

Trbojsko jezero ni naravnega izvora, temveč je nastalo ob zajezitvi reke Save, ker je v bližnjih Mavčičah nastala hidroelektrarna. Odlična poteza, saj so Trboje s tem dobile eno od najlepših in največjih slovenskih jezer - njegova površina meri kar 100ha, globina 17m, od Ljubljane pa je oddaljeno le 25km. Ne glede na umeten izvor jezera, pa je na njegovi obali dom našlo veliko različnih ptic - najbolj posebno je gnezdišče velikega žagarja, ki je edino tako znano v Sloveniji.

Riviera colnarna trboje
SPREHOD OKOLI JEZERA

... ni mogoč. Čeprav kraj izgleda kot nalašč za prijetno hojo ob obali, ta v Trbojah ni urejena. To brez dvoma omogoča mirno gnezdenje številnih vodnih in okoliških ptic, ki so se tam naselile prav zaradi mirnosti kraja. Ne glede na to pa nas ob jezeru čaka energetska pot, ki vodi mimo štirih energetskih točk. Te nam pomagajo, da se lažje sprostimo in prepustimo naravi. Za super sprehod pa jo lahko mahnemo proti sosednji vasi Žerjavka, kar nam bo vzelo pet minut hoje, od tam pa s hojo nadaljujemo po poljski poti, ki vodi v gozd.

Soncni zahod colnarna trboje
KAVARNA

Prisotnost številnih ptic, sprehod mimo energetskih točk in občudovanje pomirjujoče vodne gladine, vse to nas čaka na Trbojskem jezeru in čeprav že vse to zveni vabljivo, se največ ljudi tam ustavi prav zaradi čolnarne, prijetne kavarne tik ob obali. Znana je predvsem po domačih sladicah, v katerih tudi pozimi uživamo s terase, ki nam omogoča najboljši pogled na Trbojsko jezero.

Mandljeva torta z nutelo colnarna trboje
SKUPAJ NA TRBOJSKO JEZERO

Januar nam že na začetku leta streže s čudovitimi sončnimi dnevi, ki bi jih bilo greh ne izkoristiti kje v naravi. Četudi vam ostane le nekaj popoldanskih uric dneva, splača se skočit do Trbojskega jezera in užiti predpisano količino vitamina D. Če ne veste, s kom bi skočili na ta lušten dnevni izlet, lahko družbo enostavno spoznate kar prek Semaforuma in to z enim klikom na spodnji gumb.

Vir fotografij: Čolnarna Trboje

Spodnja terasa colnarna trboje
S klikom na gumb spodaj se bo ustvarila objava za iskanje družbe za opisano aktivnost.
Osebe, ki iščejo družbo
Irena
Ž , 48 let
tanaja
Ž , 54 let
Nazaj na blog
Preberi še
Unnamed 3 min
Tisočaki, ki jih boš osvojil z lahkoto
Img 7284 min
Dvatisočaki, ki jih boš osvojil z lahkoto 2
Collage fotor min
Gore, kjer boš zagotovo naletel na GAMSA!
4915652820 5f82c2a085 b min
Dvatisočaki, ki jih boš z lahkoto osvojil
Veliki babanski skedenj min
Neznani vrhovi Slovenije
+