Podpri Semaforum! Podpri Semaforum!
DVATISOČAKI, KI JIH BOŠ Z LAHKOTO OSVOJIL
Avtor:
Semaforum Blog
Objavljeno 29. julij 2020

Za visokogorje moramo biti dobro pripravljeni, od kvalitetne opreme pa do vrhunske telesne pripravljenosti, saj so ture pogosto zahtevne in časovno izčrpne. Visokogorja vsekakor niso za podcenjevati, a pri nas obstaja kar nekaj vrhov, nad tisto čarobno višino 2000-ih metrov, ki ne zahtevajo posebnih alpinističnih znanj in so primerne tudi za začetnike. V današnjem blogu bomo spoznali nekaj takih, a je tudi na poti do njih potrebna dobra oprema, določena stopnja kondicije in seveda en kup dobre planinske volje. Pa naj se izlet začne!:)

POGAČNIKOV DOM NA KRIŠKIH PODIH (2050m)

Juljci veljajo za najtežje dostopne vrhove, ki pa na koncu ponujajo najlepše razglede in največji planinski gušt. A tudi tu se najde kakšen dvatisočak, ki ne zahteva alpinistične pripravljenosti, le dobro opremo in določeno stopnjo kondicije. Top ideja za izlet je, če se iz izhodišča v Zadnjici odpravimo proti Pogačnikovem doma na Kriških podih. Ta pot vam bo vzela vsaj 4 ure, za vzpon pa boste še kako poplačani. Z vrha uživamo v vrhunskem pogledu na dolino Trente, v neposredni bližini doma pa nas čaka tudi čudovito Kriško jezero.

Foto: Damijan Prosenak

S klikom na gumb spodaj se bo ustvarila objava za iskanje družbe za opisano aktivnost.
Osebe, ki iščejo družbo
David
M , 35 let
Silva
Ž , 38 let
Boris
M , 41 let
VELIKI VRH NA KOŠUTI (2088m) IN TOPLAR (2000m)

Top predlog za izlet, kjer lahko tudi planinci začetniki osvojite dva dvatisočaka v enem dnevu! Odpravljamo se do najdaljšega slovenskega grebena, Košute, čigar najvišja točka je Veliki vrh. Mi predlagamo, da izberete pot od kmetije Matizovec, ki vam bo vzela dobre tri ure, obvezno pa morate izlet podaljšat s postankom pri domu na Kofcah na njihovih znanih štrukljih. V neposredni bližini Velikega vrha pa stoji še en dvatisočak, veliko manj obiskan in znan, Toplar.

S klikom na gumb spodaj se bo ustvarila objava za iskanje družbe za opisano aktivnost.
Osebe, ki iščejo družbo
Marko
M , 32 let
BEGUNJŠČICA (2060m)

V Karavankah pa leži tudi eden najbolj priljubljenih dvatisočakov in vrhov na sploh, Begunjščica, ki ga ljudje radi obiščejo skozi vso leto. Do Begunjščice vodi kar nekaj poti, dve od njih pa sta med lahko dostopnimi. Če boste pot začeli pri domu v Dragi, bo vaš vzpon trajal dobre štiri ure, če pa bo vaše izhodišče Tomčeva koča na Poljški planini, boste izlet skrajšali za približno uro in pol. Begunjščica nudi čudovit razgled na osrednjo Slovenijo.

S klikom na gumb spodaj se bo ustvarila objava za iskanje družbe za opisano aktivnost.
Osebe, ki iščejo družbo
Silva
Ž , 38 let
Gorazd
M , 53 let
STOL (2236m)

Če smo danes že toliko časa preživeli v Karavankah, je edino prav, da se odpravimo še do njihovega najvišjega vrha, Stola. Marsikdo bi bil morda najprej presenečen, da Stol, glede na višino in dejstvom, da je najvišja gora v Karavankah, spada med lahko dostopne dvatisočake, a ko se enkrat odpravimo nanj, nam je jasno zakaj. Tudi na Stol vodijo zahtevne poti, a če za izhodišče izberemo Valvasorjev dom, je pred nami dobre tri ure dolg gorski pohod, ki bo na koncu poplačan z nepozabnim razgledom na Kamniško Savinjske Alpe, Julijce in Karavanke.

S klikom na gumb spodaj se bo ustvarila objava za iskanje družbe za opisano aktivnost.
Nazaj na blog
Preberi še
Najbolj zanimivi gradovi v Sloveniji
Spet se dogaja
Kolesarske ture s Semaforumci
Najbolj slastni štruklji nad 1000m
Tisočaki, ki jih boš osvojil z lahkoto
+