Support Semaforum! Support Semaforum!
NAJLEPŠI KOTIČKI ZA OPAZOVANJE METEORSKEGA DEŽJA
Author:
Semaforum Blog
Published 11. August 2018

Nekaj dni po popolnem luninem mrku nam nebo pripravlja nov spektakel. Tokrat na vrsto pridejo perzeidi, večer, poln zvezdnih utrinkov, ki bodo najbolj vidni v noči z 12. na 13 avgust. Ker jih lahko s prostim očesom opazimo tako veliko, do 150 na uro, temu pojavu rečemo meteorski dež, na naših koncih pa je znan tudi kot solze Sv. Lovrenca. V današnjem blogu si preberi, kje so najlepši kotički za opazovanje perzeidov, najbolj čarobne noči v letu!

NANOS (1313m)

Nanos leži na res dobrem mestu, lahko bi celo rekli, da je v prvi vrsti pri razgledih na Primorsko. Ker se nam v nedeljo ponoči obeta jasno nebo, bo z Nanosa meteorski dež sigurno čarobno doživetje. Ob lepem vremenu se namreč vidi do Tržaškega zaliva in če torej zvezdne utrinke štejemo s pogledom na morje, želje morda še močneje veljajo. Vzpon ni zahteven, prostora za opazovanje neba pa je na široki planoti ogromno.

Clicking the button below will create an activity.
VELIKA PLANINA (1666m)

Kako pa do pojavov, kot je zvezdni utrinek, sploh pride? Po vesolju leti ogromno stvari, od asteroidov in meteorjev pa do kometov in še česa. Le ti med potovanjem skozi vesolje za seboj puščajo delce, ki na poti skozi visoke plasti Zemljine atmosfere zažarijo in takrat nastane utrinek. Opazovati jih moramo na visokem, čim dlje stran od mestnih luči in Velika Planina je kot nalašč za to.

Clicking the button below will create an activity.
KRVAVEC (1853m)

Če pohitimo, lahko do 18h ujamemo žičnico, drugače pa se do vrha zelo priljubljenega smučišča povzpnemo peš. Vzpon bo poplačan z lepim razgledom na Gorenjsko ter seveda na nočno nebo, sam po sebi pa ni zahteven. Med meteorskih dežjem pa zvezdni utrinki ne bodo edini lepo vidni, posebej močno bosta žarela tudi Mars in Saturn, saj neba ne bo osvetljevala Luna - konec tedna namreč pričakujemo Lunin mrk.

Clicking the button below will create an activity.
PLANINA NAD VRHNIKO (733m)

Za opazovanje perzeidov ne potrebujemo nobene posebne opreme, saj so lepo vidni že s prostim očesom. Poskrbeti moramo le za topla oblačila, kakšno odejo in seveda svetilko, s katero bomo varno prišli nazaj v dolino. Če pa vseeno niste navdušeni nad predlogi, ki vključujejo nočni sestop, smo za vas pripravili tudi enega čisto lahkega. Planina nad Vrhniko je lahko dostopna in pazite to, na vrhu nas čaka še razgledni stolp, s katerega bo opazovanje utrinkov nekaj posebnega, do njega pa lahko pridemo tudi z avtomobilom. Top predlog za enostaven vzpon in sigurno čarobno doživetje meteorskega dežja!

Clicking the button below will create an activity.
Back to blog
Read more
Najbolj zanimivi gradovi v Sloveniji
Spet se dogaja
Kolesarske ture s Semaforumci
Najbolj slastni štruklji nad 1000m
Tisočaki, ki jih boš osvojil z lahkoto
+