Support Semaforum! Support Semaforum!
NAJLEPŠI BOTANIČNI VRTOVI V SLOVENIJI
Author:
Semaforum Blog
Published 08. September 2018

Hočemo ali nočemo, na čas nimamo vpliva in brez, da bi nas veliko spraševal, tiho teče mimo. Ko se sprehajamo skozi svoj kraj, lahko opazimo, da drevesa počasi menjajo podobo in se preoblačijo v jesenske barve. Zato se konec septembra tudi nekateri od botaničnih vrtov zaprejo, drugi pa skrajšajo delovni čas. In še predno se to zgodi, skočimo na izlet do najlepših v Sloveniji!

BOTANIČNI VRT SEŽANA

Eden najlepših botaničnih vrtov v Sloveniji se skriva v Sežani. Leži ob vili Mirasasso, kar v prevodu pomeni občudovalec kamna. Njegova zgodba se začne sredi 19.-ega stoletja, ko ga je pričel urejati Italijan, Giovanni Scaramanga, danes pa lahko vso njegovo zgodovino doživimo od blizu. Poleg sprehoda po očarljivem vrtu z rastlinjakom lahko tako uživamo še v ogledu Naravoslovnega muzeja in galerije, vstop v vrt pa je brezplačen.

Clicking the button below will create an activity.
MARIBORSKI BOTANIČNI VRT

Tako kot je glavni namen živalskih vrtov ohranjanje živalskih vrst, je poslanstvo botaničnih vrtov varovanje ogroženih rastlin. Na ta način poskrbijo, da vrste ostanejo med nami, hkrati pa jih na naraven način približajo ljudem, ki jih sicer ne bi videli. Mariborski botanični vrt se tako lahko pohvali, da na svojem prostoru goji več kot 70 ogroženih rastlin, izlet pa lahko podaljšate z obiskom gradu Hompoš v čisti bližini!

Clicking the button below will create an activity.
BOTANIČNI VRT V LJUBLJANI

Potujemo v prestolnico. Na Prulah ob Ljubljanici leži najstarejša izobraževalna, znanstvena in kulturna ustanova z neprekinjenim delovanjem pri nas – Botanični vrt Univerze v Ljubljani. Njegovi začetki segajo že v leto 1810, do takrat pa mu je uspelo zavarovati številne rastlinske vrste, ki so drugod že izumrle. Po vrtu vodi prijetna pot s klopcami, ki pelje mimo čajnice in ribnika. Ogledamo si lahko tudi tropski rastlinjak, sam vstop v botanični vrt pa je brezplačen.

Clicking the button below will create an activity.
ALPSKI BOTANIČNI VRT JULIANA

Uau, zdaj pa do še enega čudovitega konca Slovenije! Na 800m nas v Trenti pričaka eden najlepših botaničnih vrtov pri nas, Juliana. Postavljen v naravno okolje, v bližini Juliane teče Soča, okoli in okoli pa nas razvaja pogled na visokogorje. V sebi alpski botanični vrt skriva bogato število različnih alpskih in kraških rastlinskih vrst, izlet pa lahko podaljšamo do nešteto čudovitih destinacij za planinarjenje v bližini. A za obisk moramo pohiteti - Juliana je odprta le še do konca septembra:)

Clicking the button below will create an activity.
Back to blog
Read more
Najbolj zanimivi gradovi v Sloveniji
Spet se dogaja
Kolesarske ture s Semaforumci
Najbolj slastni štruklji nad 1000m
Tisočaki, ki jih boš osvojil z lahkoto
+