Woman black
#topdružba majice #topdružba majice
VSE POTI NA ŠMARNO GORO: TACEN
Avtor:
Semaforum Blog
Objavljeno 28. november 2018

Vsako mesto ima svoj tipičen pogled. V Mariboru smo navajeni pogledat proti Kalvariji, v Novi Gorici k Sveti, v Ljubljani pa proti Šmarni gori. Vsaj dva dni sonca bomo še imeli, predno se november poslovi, zato se bomo danes odpravili na najbolj priljubljen hrib v Ljubljanski kotlini, z izhodiščem v Tacnu!

POT ČEZ KORENINE

Brez dvoma je tole pot, po kateri se na Šmarko odpravi največ ljudi. Primerna tako za rekreacijo, kot za intenzivni sprehod, je Pot čez korenine raznolika z obiskovalci - na njej srečaš vse od vrhunskih športnikov do čistih ljubiteljev narave. Avto pustimo na velikem brezplačnem parkirišču pri Tacenskem mostu in se med hišami odpravimo do znanega začetka, korenin, ter skozi gozd vse do vrha.

Img 20181128 073745
S klikom na gumb spodaj se bo ustvarila objava za iskanje družbe za opisano aktivnost.
Osebe, ki iščejo družbo
Ksenija
Ž , 55 let
dargo
M , 50 let
ROMARSKA POT

Za pot, ki so jo nekdaj uporabljali romarji, najprej poiščemo vaško cerkev v Tacnu. Od tam sledimo cesti, ki se med hišami prične vzpenjat. Na neki točki se bo asfalt končal, takrat poiščemo kolovoz, se mu pridružimo in nato po grabnu pot nadaljujemo proti vrhu.

Img 20181128 073825
S klikom na gumb spodaj se bo ustvarila objava za iskanje družbe za opisano aktivnost.
POT SVOBODE

Vsaka izmed poti na Šmarno goro nosi svoj kos zgodovine, zgodba naslednje pa je prav posebej zanimiva. Njen ustanovitelj, Vilko Mazi, jo je poimenoval »Pot svobode«, saj je nastajala ob koncu druge svetovne vojne. Zasnovana je kot sprehajalna pot okoli obeh vrhov, Šmarke in Grmade, brez večjih vzponov. To mu je na nekaterih delih uspelo, na nekaterih pa malo manj. Vsekakor je izkušnja zanimiva, saj je pot ena izmed najmanj obiskanih, od Spodnje Kuhinje dalje pa nas po kolovozih mimo Turkove kapelice pelje do vrha.

Img 20181128 073726
S klikom na gumb spodaj se bo ustvarila objava za iskanje družbe za opisano aktivnost.
GRMADA

Če pa si zaželimo spremembe in bi raje skočili do vrha Grmade, smo v Tacnu na pravem mestu. Vzpon začnemo na Poti čez korenine, na Spodnji Kuhinji pa izberemo levo smer in tam sledimo Mazijevi stezi. Poti sledimo vse do grebena, kjer nas čaka nova smer, Westrova pot, ki nas odpelje vse do vrha. Na poti uživamo v enih od najlepših pogledov na prestolnico pod nami.

Ljubljana basin grmada hill tehovec slovenia
S klikom na gumb spodaj se bo ustvarila objava za iskanje družbe za opisano aktivnost.
Osebe, ki iščejo družbo
Julija
Ž , 60 let
Nazaj na blog
Preberi še
Depositphotos 89596810 xl 2015m 850x400
Najlepši božični izlet v Hallstatt in okoli Wolfgangsee
Portoroz 1077
Prižigi lučk po slovenskih mestih, ki jih ne smete zamuditi
Image
Top božični izlet: Zagreb in kulinarično Zagorje
Cskp pri gimo lu i
Sobotni prižigi lučk
Screenshot 2019 11 26 at 19 44 29
Najlepši božični izlet v Trst
+