Podpri Semaforum! Podpri Semaforum!
VSE POTI NA ŠMARNO GORO - IZHODIŠČI ŠMARTNO IN SKARUČNA
Avtor:
Semaforum Blog
Objavljeno 13. marec 2019

Danes se v Semaforum blogu vračamo do stare ljubezni - Šmarne gore. Že nekajkrat smo jo na blogu obiskali, vsak teden pa se pojavi vsaj par vaših aktivnosti, ki vključujejo najbolj priljubljeno ljubljansko goro. Vreme je vedno lepše, zato je več tudi želja po vzponu na Šmarko. V današnjem blogu se bomo nanjo povzpeli z dveh najmanj obiskanih izhodišč, in sicer iz Šmartnega in Skaručne.

ŠMARTINSKA POT

Če smo za volanom, se iz smeri Ljubljane na gorenjsko avtocesto odpravimo v smeri Jesenic in jo zapustimo na izvozu Šmartno. Avtomobil lahko pustimo po naselju, če je to le možno in če ne moti domačinov, drugače pa možna tudi izbira LPP avtobusa - do tja vozi linija številka 8. Naš štart bo tako v vasici Šmartno, natančneje na križišču, odkoder se bomo povzpeli skozi gozd, vse do Tacenske kapelice. Ko enkrat prispemo do tja, pot nadaljujemo po Romarski poti vse do vrha.

S klikom na gumb spodaj se bo ustvarila objava za iskanje družbe za opisano aktivnost.
PARTIZANSKA POT

Kot pove že ime, naslednja pot s seboj nosi košček zgodovine. Včasih so jo uporabljali prav partizanski kurirji, da bi karseda hitro opravili svojo dolžnost. Kasneje, ko je čas partizanov minil, pa je njihova pot ostala ter so jo tako preuredili, da bi služila planincem in planinkam. Partizanska pot ima svoj začetek takoj za Tacensko kapelico in je ena od najbolj strmih poti na Šmarko.

S klikom na gumb spodaj se bo ustvarila objava za iskanje družbe za opisano aktivnost.
SKARUČENSKA POT

Za naš zadnji predlog, od kod se odpraviti na Šmarno goro, smo izbrali eno najmanj obiskanih poti na priljubljeno Šmarko. Če se na gorenjsko avtocesto odpravimo iz smeri Ljubljane, jo prav tako zapustimo na izvozu Šmartno, avto parkiramo v naselju in med Šmartnim in Skaručna poiščemo nadvoz nad avtocesto - le ta nam bo služil kot izhodišče. Začetek poti nas bo najprej peljal čez travnike in nato po kolovozu, po katerem se bomo začeli vzpenjati do krožne steze okoli Šmarne gore. Če ji sledimo, gremo mimo kapelice, prečkamo travnik in prestopimo na pot iz Tacna, katera nas pripelje vse do vrha.

S klikom na gumb spodaj se bo ustvarila objava za iskanje družbe za opisano aktivnost.
Nazaj na blog
Preberi še
Najbolj zanimivi gradovi v Sloveniji
Spet se dogaja
Kolesarske ture s Semaforumci
Najbolj slastni štruklji nad 1000m
Tisočaki, ki jih boš osvojil z lahkoto
+