Support Semaforum! Support Semaforum!
TOP SEMAFORUM IZLET: SLOVENJ GRADEC
Author:
Semaforum Blog
Published 24. April 2019

Hej in dobrodošli točno teden dni pred prvomajskimi počitnicami! Počasi se bliža čas, ko se mesta praznijo, saj vsi ljudje hitijo na lepše - do obale, v hribe ali čez mejo. V današnjem blogu smo se zato odločili raziskati in bolje spoznati Slovenijo, v kateri se skriva dovolj dobrih idej za izlet, da ni nikoli dolgčas. Danes vas vabimo v Slovenj Gradec!

O SLOVENJ GRADCU

Mesto leži na 413 metrih nadmorske višine na Koroškem, natančneje v Mislinjski dolini. Njegovo središče hitro prepoznamo in umestimo v srednji vek, saj ima vse klasične parametre te dobe: Center z glavno ulico, trgom in ozko stransko ulico. Prvo omembo mesta lahko opazimo že na začetku 11. stoletja, skozi zgodovino pa je mesto načeloma šlo zelo mirno. Varovalo jih je obzidje, prizanesla pa mu je tudi industrijska revolucija, ki mesta ni skazila, kot je to storila drugod. Na sprehodu skozi Slovenj Gradec se tako vrnemo v zgodovino!

KAJ V MESTU POČETI

Slovenj Gradec je kraj, ki združuje kulturo, kulinariko in zabavo. Na ogledu mesta lahko poleg popolno ohranjenega mestnega jedra, občudujete številne cerkve, kot sta recimo čudoviti cerkvi Sv. Duha in Sv. Elizabete. Ko boste v centru, priporočamo ogled muzeja Huga Wolfa, ko pa boste jedro zapuščali, se morate ustaviti pri dvorcu Rotenturn, ki je, pazite to, nastal iz nekdanjega obrambnega stolpa. V mestu si lahko ogledate še Koroški pokrajinski muzej in galerijo.

SOTESKA KAŠTEL

Veliko pa Slovenj Gradec ponuja tudi v svoji okolici. Ena od stvari, ki si jo morate ogledati, je idiličen Marovškov kozolec, neverjetno dobro ohranjena razvalina gradu Vodriž, za največjo poslastico pa smo prihranili sotesko Kaštel. Kot ji pravijo domačini, je "najlepšo Koroško sotesko" izdolbla reka Suhodolnica. Po njej je včasih potekala cesta, danes pa obiskovalcu odkriva skriti svet narave. Pot nas razvaja tudi z lepimi razgledi, saj se ponekod vzpne, vsekakor pa nas bo večino časa v toplih dneh prijetno hladila. Na koncu soteske pa nas čaka še ena zanimivost, čudovit Plešivški mlin z drevoredom.

SKUPAJ V SLOVENJ GRADEC

Koroška je zelo zanimiva dežela, ki pa je od masovnega turizma še vedno nedotaknjena in tako ponuja veliko pristne naravne lepote, pa tudi dovolj možnosti za zabavo in sprostitev. Izlet v Slovenj Gradec priporočamo, ker je idealen za dnevni izlet, s katerega boste domov odšli polni nove energije. Na Semaforumu spoznaj top družbo in se do tega koroškega bisera odpravite skupaj!

Clicking the button below will create an activity.
People looking for companions
Miha
M , 44 years
Back to blog
Read more
Najbolj zanimivi gradovi v Sloveniji
Spet se dogaja
Kolesarske ture s Semaforumci
Najbolj slastni štruklji nad 1000m
Tisočaki, ki jih boš osvojil z lahkoto
+