Podpri Semaforum! Podpri Semaforum!
TOP SEMAFORUM HRIB: BABJI ZOB
Avtor:
Semaforum Blog
Objavljeno 16. maj 2019

Hej in dobrodošli v Semaforum blogu, kjer vedno najdete kakšno dobro idejo za izlet. Zraven lahko spoznate tudi top družbo, s katero se na ta izlet odpravite skupaj in tudi današnji bo eden takšnih. Odpravljamo se namreč na enega najbolj zanimivih vrhov na Gorenjskem, ki poleg hudo dobrega razgleda, skriva tudi starodavno legendo. Vse to v današnjem Semaforum blogu!

O HRIBU

Babji zob ponuja enega najlepših razgledov v Sloveniji, med drugim tudi na Blejsko jezero, a je čisto po krivici zapostavljen pred Malo Osojnico. Babji zob leži na 1128 metrih nadmorske višine in je že del Škofjeloško – Cerkljanskega hribovja. Na vrhu, ki je prepaden, vas čaka vpisna skrinjica, zelo blizu je tudi planinska koča, gor pa torej uživate v razgledu na Blejsko jezero in na gore okoli Triglava.

LEGENDA

Kot navaja Vinko Guzej, ima Babji zob prav posebno legendo. Po tej zgodbi nosi ime in se že stoletja prenaša kot del ljudskega izročila. Gre pa nekako takole:

Stari ljudje pravijo, da na Jelovški planoti stara baba je živela. Nekateri so celo trdili, da je več kot stopetdeset let že imela, da čarovnica je bila, ki se skrivala je tam, češ drugače jo bi pogubili na grmadi. Baba je zelišča nabirala, s čarovništvom in napitki se je ukrvarjala ter v dolino svoje uroke je pošiljala.

V dolini vsi so se babe bali, saj kadar je uroke pošiljala, nihče od kmetov upal ni, na njivo ali gozd, ker tam še danes hudičeva ježa preži, ki marsikaterega kmeta lahko zaradi njenih urokov takoj pogubi.

Ko pa baba že bila je stara ni več tako dobro zelišča nabirala, saj počasi že prihajal njen je čas. Nihče pa vedel ni koliko je stara, saj krepko čez sto jih je že nabrala.

Nekega dne pa ko baba dovolj zelišča ni nabrala, preko roba planote z jezo uroke je metala in glej babi stari spodrsne na planoti tej. In ko tako omahne v globine prostrane odkoder slišati je bilo še vedno njene uroke stare.

In iz odmeva gora slišati urok bilo je celo v dolino:
Jelovica ti ne boš več strma kot prej, takoj škrbino naredi na mesti tej.

In od takrat se vedno na koncu Jelovice, ki se zaključuje proti Bohinjski Beli vidi velik Babji zob, katerega že več sto let iz roda v rod vsi tako imenujejo.

IZHODIŠČE

Do Babjega zoba lahko dostopate z večih izhodišč, a je časovno najbolj optimalno, če pot začnete v vasi Kupljenik. Izlet vam bo tako vzel dobro uro časa, že vmes pa vas razvaja z nepozabnimi razgledi. V vasi Kupljenik je urejeno parkirišče, odkoder lahko današnji izlet začnete peš.

SKUPAJ NA BABJI ZOB

Pred nami je zanimiv pohod na hrib, ki ponuja čudovit razgled, hkrati pa nas pritegne tudi zaradi svoje zgodbe. Če bi se na današnji top Semaforum izlet radi odpravili v dobri družbi, ste na popolnoma pravem mestu. Spodaj kliknite, da bi se radi pridružili aktivnosti ali poglejte, če se ji je kdo že. Na ta način lahko enostavno spoznate somišljenike in uživate v skupnih hobijih. Verjamemo, da bo izlet na Babji zob eden od tistih, nepozabnih.

S klikom na gumb spodaj se bo ustvarila objava za iskanje družbe za opisano aktivnost.
Osebe, ki iščejo družbo
Primož
M , 44 let
Maja
Ž , 54 let
Jolly
Ž , 33 let
darja
Ž , 73 let
Špela
Ž , 44 let
Ime
Ž , 57 let
Erna
Ž , 60 let
tamara
Ž , 53 let
Jan
M , 32 let
Nazaj na blog
Preberi še
Najbolj zanimivi gradovi v Sloveniji
Spet se dogaja
Kolesarske ture s Semaforumci
Najbolj slastni štruklji nad 1000m
Tisočaki, ki jih boš osvojil z lahkoto
+