Support Semaforum! Support Semaforum!
TOP SEMAFORUM IZLET: DOM NA KOFCAH
Author:
Semaforum Blog
Published 25. July 2019

Sredi vročega poletja dneve preživljate s Semaforumom, ki ima tudi ob najvišjih temperaturah, za vas vedno dober predlog za izlet. Ker smo že skoraj na polovici poletnih počitnic, jo tole ravno pravi čas, da se odpravimo na Kofce. Priljubljena izletniška točka te dni kar vabi na obisk in vse razloge za to, ter kaj gor početi in kam se še odpraviti, vam zaupamo v današnjem blogu, Pejmo na Kofce!

O KOFCAH

Čudovita in nepozabna planina Kofce se nahaja na pobočju Košute. Ta povezan gorski svet ravno tu tvori enega najlepših odprtih gorskih prostorov, s katerega se nam odpira unikaten razgled. Največja atrakcija je kljub vsemu dom, ki leži na 1488 metrih nadmorske višine. Največ ljudi za izhodišče izbere kmetijo Matizovec, kjer najdemo veliko parkirišče, od tam pa nam bo pot vzela približno uro in pol.

KAJ TAM POČETI?

Torej, najbolj znana točka, zaradi katere marsikdo opravi pot do vrha, je planinski dom. Ta čudovita koča je privlačna že od zunaj, a prave dobrote skriva v svoji notranjosti. Najbolj so znani po domačih štrukljih v vseh možnih okusih, sline pa se cedijo že ob jedeh na žlico in ostalih domačih jedeh. Poleg doma je le nekoliko stran oddaljena manjša kapela, v tem času boste med potjo srečali živino na paši, drugače pa je sigurno razgled tisti, ki prav tako prepriča - vidi se daleč naokoli po planoti, v daljavi pa lahko razločno opazimo vrhova Grintovca in Begunjščice. In če že gledamo v daljavo, kako lahko izlet podaljšamo?

KAM NAPREJ?

Že planina sama ponuja veliko možnosti za skakanje okoli, recimo, le malo naprej nas čaka križ, odkoder je razgled še lepši. Če se odpravimo v smeri Velikega vrha, nas bo pot vodila po pobočju, ki poteka po avstrijsko-slovenski meji, tako da bomo hodili med obema državama. Osvojimo pa lahko tudi sam vrh planote, kar pa nam bo vzelo še dodatno uro in pol. Še ena od opcij pa je, da se odpravimo proti planini Šija, odkoder uživamo v poseben pogledu na Storžič.

GREMO SKUPAJ NA KOFCE

Kofce so super ideja za izlet, saj si ga lahko privoščimo kot aktivni dopoldanski vzpon, lahko pa postane celodnevna tura - v vsakem primeru vam bo ostala v spominu. Če so vas pritegnili domači štruklji ali razgled, pofočkajte se na spodnjem gumbu in se v top Semaforum družbi ob naslednjem dobrem vremenu skupaj odpravite proti vrhu.

Clicking the button below will create an activity.
People looking for companions
Vesna
F , 58 years
Luka
M , 41 years
Back to blog
Read more
Najbolj zanimivi gradovi v Sloveniji
Spet se dogaja
Kolesarske ture s Semaforumci
Najbolj slastni štruklji nad 1000m
Tisočaki, ki jih boš osvojil z lahkoto
+