Podpri Semaforum! Podpri Semaforum!
VRHUNSKI ZLET, KI GA NE SMETE ZAMUDITI: GORIŠKA BRDA
Avtor:
Semaforum Blog
Objavljeno 29. avgust 2019

En popotniški pozdrav pošiljamo vsem, ki se radi prepustite dobremu predlogu za izlet in ga morda prav zdaj iščete oziroma potrebujete. Čas, ko se poletje nagiba v jesen, je prav za izlete najslajši, saj vročina ni več prehuda, hkrati pa so dnevi še vedno dovolj dolgi, da v soncu na polno uživamo. Danes se odpravljamo na enega najlepših koncev Slovenije, kjer so se srečale izvrstna hrana, neokrnjena narava in človeška ljubeznivost: Gremo v Goriška Brda!

VINO IN DOMAČA HRANA

Če smo že v uvodu na prvo mesto postavili hrano, pa dajmo z njo začeti - konec koncev je v Goriških Brdih res vrhunska. Ko se pripeljete na območje te čudovite pokrajine, boste najprej opazili številne smerokaze, ki vodijo do številnih turističnih kmetij, kjer boste na vsaki naleteli na božansko ponudbo domačih izdelkov. Pršut, sir in domač kruh, vse se splača preizkusiti. Edina stvar, katere je v Brdih več kot izletniških kmetij, pa so vinske kleti. Prav tu je doma dobro vino, katerega lahko preizkušate na vsakem koraku. Ker pa je le največja v Sloveniji, vam priporočamo obisk vinske kleti Goriška Brda.

ZANIMIVE STAVBE IN DVORCI

Okej, dotaknili smo se lepote darov vinskih trt in njiv, sedaj pa je čas, da pozornost posvetimo tudi lepotam dela človeških rok. V Goriških Brdih boste srečali kar nekaj zanimiv stavb, kot sta recimo gradova Dobrovo in Vipolže. Oba sta prenovljena in tudi v notranjosti skrivata veliko zgodovinskih zgodb in sta vsekakor vredna ogleda. Če pa bi si vse radi ogledali naenkrat, vam predlagamo vzpon na razgledni stolp Gonjače, odkoder imate vse stavbe, vinograde na gričkih in domačije med polji, kot na dlani.

ŠMARTNO

Kar nekaj točk v Goriških Brdah se splača obiskati, a nikakor ne smete iti mimo ene. Če so vse ostale točke razkropljene po pokrajini, vas tale čaka na enem mestu - kraj Šmartno. Eden od najbolj fotografiranih prizorov na tem koncu je prav pogled na to starodavno vasico, okoli katere stoji ohranjen srednjeveški zid. Kaj se skriva za njem in kakšne zgodbe pripovedujejo vaške ulice, se vam resnično splača preverit na lastne oči.

SKUPAJ V GORIŠKA BRDA

Avgust se bliža h koncu, september pa je zelo znan po tem, da zna vremensko poskrbeti za najboljše izlete. Izkoristite zato ta čas za skok do Goriških Brd, kjer vas čaka pravo kulinarično, zgodovinsko in naravno popotovanje. Okusili boste vrhunsko domačo hrano, spoznali našo kulturo in se nagledali naravnih čudes - Brda namreč skrivajo še veliko več lepot, kot se jih da opisati v enem blogu. Prek Semaforuma spoznaj top družbo in se z njo odpravi v Goriška Brda.

S klikom na gumb spodaj se bo ustvarila objava za iskanje družbe za opisano aktivnost.
Nazaj na blog
Preberi še
Najbolj zanimivi gradovi v Sloveniji
Spet se dogaja
Kolesarske ture s Semaforumci
Najbolj slastni štruklji nad 1000m
Tisočaki, ki jih boš osvojil z lahkoto
+